Pomysł na obiad – sałatka z brzoskwinią i avocado


Jeżeli nie masz pomysłu na szybki,a przy okazji wartościowy i zdrowy obiad, drugie śniadanie lub kolację  polecamy sałatki. Sałatki są bowiem bardzo wdzięcznym polem do eksperymentowania. Polecam je więc zarówno osobom dopiero początkującym w kuchni jak i prawdziwym profesjonalistom. Dzisiejsza jest wariacją na temat sałatki, którą miałam ostatnio okazję zjeść podczas spotkania z przyjaciółmi. Wiedziałam, że gdy tylko wrócę do domu spróbuje ją odtworzyć. Mowa o sałatce z brzoskwinią i avocado. Dorzućmy do tego kurczaka i genialny winegret. Poza fantastycznym smakiem jest niezwykle zdrowa. Wystarczy wspomnieć, że jej składnikami jest m.in. avocado (zawiera kwas oleinowy, który ma m.in. zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu), szpinak (ma w sobie m.in. żelazo, potas i vit. C) i olej sezamowy (bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, sezaminę, a także  lecytnę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo) . Jeśli macie chęć na urozmaicenie swojej diety – zapraszamy do lektury!

12714252_10208730010317313_2032917499_n

Składniki na sałatkę z brzoskwinią i avocado:

  • pierś z kurczaka
  • świeży szpinak
  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • brzoskwinia (może być świeża lub z puszki)
  • pestki dyni
  • avocado
  • siemię lniane

Składniki na winegret:

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3-4  łyżki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki musztardy dijon
  •  łyżeczka miodu
  •  sól i pieprz do smaku

Sałatka jest niesamowicie prosta do przyrządzenia. Pierś z kurczaka marynujemy w soku pomarańczowym i łyżce oliwy z oliwek – dzięki temu nie będzie sucha. Warto ją wówczas doprawić odrobiną soli i pieprzu. Następnie grillujemy ją na specjalnej patelni. Przygotowaną pierś kroimy na mniejsze kawałki.

Resztę składników kroimy i umieszczamy na talerzu (oczywiście po wcześniejszym dokładnym ich wymyciu). Całość zalewamy winegretem i posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni.

Winegret szykujemy poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Polecam wykorzystać do tego mały słoik, bardzo ułatwia to zadanie.

SMACZNEGO!

Więcej przepisów znajdziecie bez problemu w zakładce Food oraz Get fit and healthy choices. Mamy nadzieję, że Wam się podoba tym bardziej że będzie ich coraz więcej. Przepisy są proste i pewnie wielu z Was znane ale to o nie najczęściej dostajemy pytania na instagramie.

Dajcie nam znać czy spróbujecie! Gorąco Was do tego zachęcamy! Mam nadzieję, że dzisiejsza sałatka z brzoskwinią i avocado przypadnie Wam do gustu. Koniecznie jej spróbujcie, jest wyjątkowo smaczna. Jesteśmy też ciekawe jakie wyglądają Wasze ulubione sałatki?  🙂

Zawsze jest też nam super miło gdy dzielicie się z nami swoim gotowaniem według naszych przepisów! Koniecznie oznaczajcie je na Instagramie hashtagiem zielonakaruzela (#zielonakaruzela). Będzie nam łatwiej Was znaleźć!

Jeśli ktokolwiek z Was pragnie się z nami skontaktować, zapraszam do zakładki KONTAKT. Pamiętajcie też, że bez trudu znajdziecie nas na portalach społecznościowych –  Facebook’u, Instagramie (konto I, konto II), Twitter, Bloglovin’, Pineterest, Fashionlista i Tumblr.

Karolina

Założycielka bloga zielonakaruzela.pl słynna ze słomianego zapału i odkładania wszystkiego na ostatnią chwilę. Miłośniczka klasyki i nieśmiertelnego duetu bieli z czernią. Miłośniczka podróży i kotów (idealne zadatki na starą pannę). Chorobliwa pedantka, nerwus i „człowiek lista”. Uwielbia jazdę na rowerze, czasami udaje, że biega a ostatnio odkrywa możliwości trx. Właścicielka suchej, atopowej skóry i burzy blond włosów. Jej figura to jabłko a jej odwieczną piętą achillesową jest brzuch, z którym walczy od lat. Jest w stanie zjeść żuka ale twardo twierdzi, że fasola nie nadaje się do jedzenia. Jest samozwańczą mistrzynią pakowania walizki.

Założycielka bloga zielonakaruzela.pl słynna ze słomianego zapału i odkładania wszystkiego na ostatnią chwilę. Miłośniczka klasyki i nieśmiertelnego duetu bieli z czernią. Miłośniczka podróży i kotów (idealne zadatki na starą pannę). Chorobliwa pedantka, nerwus i „człowiek lista”. Uwielbia jazdę na rowerze, czasami udaje, że biega a ostatnio odkrywa możliwości trx. Właścicielka suchej, atopowej skóry i burzy blond włosów. Jej figura to jabłko a jej odwieczną piętą achillesową jest brzuch, z którym walczy od lat. Jest w stanie zjeść żuka ale twardo twierdzi, że fasola nie nadaje się do jedzenia. Jest samozwańczą mistrzynią pakowania walizki.

Koniecznie zajrzyj też tutaj

  • Dziękuję pięknie 🙂

  • Za tydzień taka będzie 🙂 wyglada pysznie! W tym tygodniu jemy menu wegańskie 🙂 Pozdrawiam!

  • kiedyś nie potrafiłam sobie wyobrazić mięsa z owocami:) teraz uwielbiam takie połączenia!

    • Ja po prostu uwielbiam takie połączenia ale znam też osoby, które nie przepadają, także…ile osób, tyle smaków 😀

    • Ja uwielbiam dodawać owoce do mięsa 🙂

  • Wygląda pysznie! 🙂 aż spróbuję , bo akurat mam brzoskwinki w lodówce! Moja ulubiona sałatka ostatnio to: mieszanka sałat + brokuł + ser feta + pomidorki koktajlowe + słonecznik i dresing z jogurtu naturalnego z czosnkiem 🙂 ! Polecam <3

    Pozdrawiam ciepło,

    Panna Joanna

    • Niedawno jadłam coś takiego, tylko jeszcze z ananasem. Myślałam, że nie do przełknięcia, a tu proszę. Da się zjeść i brokuł, za którym nie przepadam i fetę, do której się przekonuję 😉 Pozdrawiamy!

    • Muszę koniecznie wypróbować 🙂

  • blond &brunette

    Ale pysznie! W dodatku zdrowo <3

  • Pysznie, pysznie, ale ja się sałatką jeszcze nigdy nie najadłam. Serio! Nie wiem, czy to efekt wkręcenia sobie, że „co to tam taka sałatka” czy po prostu faktycznie potrzebuję czegoś konkretnego 😛

  • Oooo yami!! 😀

  • O matko ale bym jadła 🙂 Przepis sobie zapisuję bo od poniedziałku jestem na diecie i szukam inspiracji na takie zdrowe jedzonko 🙂

  • Dzięki! Na pewno zajrzymy! 🙂

  • Smakuje również niczego sobie 😀

  • Przepis zdecydowanie do wypróbowania! To moje smaki :)) MNIAM

  • Dariusz Pichalski

    Chętnie sprobuje, ze względu na obecność kurczaczka:)

  • Uwielbiam sałatki. Wszystkie. Pod każdą postacią. Tę również chętnie wypróbuję.

  • przekonująca kombinacja – brzoskwinia i avocado. tylko brzoskwinię zdecydowanie użyłabym świeżą – ta z puszki tonie wsyropie cukrowym…

  • Bardzo mnie to cieszy 🙂

  • Na pewno skorzystamy z zaproszenia 🙂

  • To również moje smaki 🙂 i kurczaka też lubię

  • ciekawe połączenie smaków..jednak nie cierpię brzoskwiń z puszki. Świeże zdecydowanie bardziej mi pasują

    • Też zdecydowanie wolę świeże, ale jak się nie ma co się lubi… 😉 Ja sobie pomagam bardzo dokładnie płucząc je z syropu – od razu zyskują na smaku 🙂

    • U mnie brzoskwinie w puszce to smak dzieciństwa 😉