Przywołać lato, czyli lody orzechowe


Mamy lipiec, a więc wakacje czas zacząć..rzekłby każdy z nas. Niestety, rzeczywistość ma niewiele wspólnego z latem. Nie wiem jak Was, ale mnie już bardzo męczy deszcz przeplatany gradem i powodzią. Pomijam już fakt, że na codzienne półki w szafie wjechała już garderoba iście letnia, a ciągle muszę sięgać do niższych półek, z długim rękawem. Z nostalgią wspominam cudowne, gorące wakacje u babci, spędzone w większości nad wodą. I jednocześnie bardzo współczuję obecnym uczniom wakacji pod chmurką. Postanowiłam zatem, że czas przywołać lato. Dzisiaj, mimo że za oknem czarno i chodzę w kurtce, na stół wjeżdżają lody orzechowe! Jeżeli macie ochotę na zdrowszy deser – zapraszamy!

Najlepszy deser

Całe życie byłam wielkim zwolennikiem czekolady, przy czym była to miłość całoroczna. Kiedy robiło się dostatecznie ciepło prym wiodły jednak właśnie lody! I nic w tym dziwnego, nie ma lepszej przekąski w upalny dzień. Problem z kupowanymi lodami jest właściwie jeden – cały ten cukier. Jak wiecie, od jakiegoś czasu unikam cukru w czystej postaci, dbając o prawidłowe wyniki.

Latem jednak jest to bardzo trudne, zwłaszcza że wprost uwielbiam lody z Maka 😉 Raz na jakiś czas jestem sobie w stanie na nie pozwolić, natomiast szukam zdrowszych zamienników, niezmiennie. I takim oto sposobem pojawiły się w moim menu lody orzechowe 🙂

Lody orzechowe – baza

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami recepturą na lody o smaku mango (pycha!). W obu przypadkach bazę stanowią i stanowić będą banany, mrożone banany. Nie mogę się nadziwić, że na ten patent natknęłam się tak późno w swoim życiu.

Banany będą świetną podstawą właściwie wszystkich smaków lodów, a sekret polega na tym, aby zamrozić je wcześniej i trzymać w zamrażalniku „na gorsze czasy”. Ponadto, są super słodkie same w sobie, a więc nie potrzebujemy ich dodatkowo dosładzać. Musicie jednak pamiętać, aby mrozić banany mocno dojrzałe, prawie czarne.

Lody orzechowe – składniki

Do przygotowania lodów orzechowych będą nam potrzebne:

  • 3 zamrożone wcześniej banany
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • gorzka czekolada i orzeszki do posypania – opcjonalnie

Przygotowanie jest tak banalne, że właściwie nie ma sensu się nad tym procederem zbytnio rozwodzić. Wyjmujemy zamrożone banany i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy masło orzechowe i jogurt. Następnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy (nie trwa to długo).

Lody przekładamy do miseczki i wstawiamy do zamrażarki na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy rozdrobnioną czekoladą. Jeżeli lubicie masło orzechowe zawsze można dodać go odrobinę więcej. Z podanych składników wychodzą 2 porcje.

***

Najlepsze w tym lodach jest to, że są niesamowicie sycące, dzięki bananom. Smakują pysznie orzechowo i są świetnym zamiennikiem tradycyjnych lodów śmietankowych. Mam nadzieję, że w końcu nadejdzie lato z prawdziwego zdarzenia i będzie się można delektować lodami bez przerwy 😉 Przywołacie lato ze mną? Spróbujecie lodów bananowo – orzechowych? Gorąco Was do tego zachęcamy 🙂

Jeśli ktokolwiek z Was pragnie się z nami skontaktować, zapraszam do zakładki KONTAKT. Pamiętajcie też, że bez trudu znajdziecie nas na portalach społecznościowych – Facebook’uInstagramie (KasiaKarolina), Twitter,Bloglovin’PineterestFashionlista i Tumblr.

icon via pexels.com

Kasia

Szalona miłośniczka kolorów i czekolady. Jej gorącą zwolenniczką twierdzenia, że wynalazca słodyczy powinien zostać pośmiertnie odznaczony pokojową nagrodą Nobla. Gdyby mogła jej codzienny strój nie odbiegałby daleko od tęczy. Od lat zajmująca się koszykówką i wszelkimi możliwymi odmianami sportu. Kocha wysiłek na siłowni i rolki. Boryka się z cerą mieszaną i świeceniem się w strefie T. W związku z tym sprawdziła osobiście wszystkie możliwe kosmetyki matujące. Walczy ze skłonnością do wypadania jej kruczoczarnych włosów. Jej figura w odróżnieniu od Karoliny to typowa gruszka. Nie uznaje istnienia brokułów, oliwek, rzodkiewki i marcepanu (czyli wszystkiego co szczęśliwie z jej talerza wyjada Karolina).

Szalona miłośniczka kolorów i czekolady. Jej gorącą zwolenniczką twierdzenia, że wynalazca słodyczy powinien zostać pośmiertnie odznaczony pokojową nagrodą Nobla. Gdyby mogła jej codzienny strój nie odbiegałby daleko od tęczy. Od lat zajmująca się koszykówką i wszelkimi możliwymi odmianami sportu. Kocha wysiłek na siłowni i rolki. Boryka się z cerą mieszaną i świeceniem się w strefie T. W związku z tym sprawdziła osobiście wszystkie możliwe kosmetyki matujące. Walczy ze skłonnością do wypadania jej kruczoczarnych włosów. Jej figura w odróżnieniu od Karoliny to typowa gruszka. Nie uznaje istnienia brokułów, oliwek, rzodkiewki i marcepanu (czyli wszystkiego co szczęśliwie z jej talerza wyjada Karolina).

Koniecznie zajrzyj też tutaj

  • Już wiem co dzisiaj będę robić 🙂 Mam sporo orzechów i zastanawiałam się co z nimi zrobić więc czeka je masło orzechowe 😀

  • super pomysł jestem ciekawa czy da radę zrobić wersję wege- zamiast jogo greckiego dać np sojowy? w każdym razie już połączenie masła orzechowego i bananów jak najbardziej do mnie przemawia:):)

    • Nigdy nie jadłam sojowego jogurtu ale jeśli konsystencja jest taka sama to myślę, że jak najbardziej! Jogurt jest po to, aby dodać trochę „kremowości” 🙂

    • Moim zdaniem bez problemu 🙂

  • Guesswhatpl

    Wow! Świetny przepis na pewno skorzystam!

  • Ostatnio kupiłam lody orzechowe, były tak słodkie że nie do zjedzenia…
    Przepis jest tak prosty że musze go wypróbować:)

  • Uwielbiam w ciemno! Nie wpadłam jeszcze na taki pomysł, ale często mrożę banany i mam właśnie lody. Dodawałam do tej pory zamrożone mango lub truskawki, by zrobić kremowy sorbet, ale nie wpadłam, że można dodać też masło orzechowe. Jak pogoda się poprawi to z pewnością spróbuję! 🙂

    • O tak, z mango są pyszne, to moja poprzednia propozycja. Natomiast uwielbiam masło orzechowe więc musiały się pojawić i lody orzechowe 🙂

    • Szczerze polecam, wychodzą pyszne 🙂

  • sylwia t

    Wow, super lody i jeszcze z orzeszkami mniam, ale mi narobiłaś ochoty na takie orzechowe lody…. 🙂

  • Przepis brzmi pysznie, z pewnością takie lody są wyśmienite 🙂

  • Michał Woroniecki

    Oj tak, lody należą do moich ulubionych deserów. Brzmi pysznie i na pewno tak smakuje 😉

  • Chętnie przygotuję. Tyle już dobrego naczytałam się o lodach na bazie mrożonych owoców z dodatkiem jogurtu i te wyglądają bardzo fajnie, że czas najwyższy zabrać się do pracy. Nadchodzą też ciepłe dni – przyda się trochę ochłodny 🙂

    • Polecam serdecznie! Na upały jak znalazł więc czas mrozić banany 😉

    • Szczerze polecamy – sa pyszne, proste do wykonania i masz pewność, że nie znajdziesz w nich kilograma zbędnego cukru lub sztucznych dodatków 🙂

  • orzechy lubię, ale niekoniecznie w lodach. chociaż takie domowe lody orzechowe mogą być całkiem niezłe.

    • Ja smak orzechowy lubię bardzo więc i lody orzechowe dają radę 😉

    • Koniecznie spróbuj , tym bardziej, że sa banalnie proste do wykonania 🙂

  • Lody wychodzą i bez dodatku jogurtu, ale on pewnie nadaje im kremowej konsystencji. Uwielbiam takie lody 🙂

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Nigdy nie jadłam lodów orzechowych, na pewno wypróbuję 😉