Lody z mrożonych owoców – banan i mango


Ostatnio przedstawiłam Wam swój pomysł na domowe lody. Wielu z Was, jak wynika z komentarzy, praktykuje własnoręczne wyrabianie lodów, co mnie bardzo cieszy. Dzisiaj nie zmieniamy tematyki – zostajemy przy lodach. Co jest doskonalszym pomysłem na upalne dni niż lody? Nie znam innych rozwiązań. Poza tym, jestem lodomaniakiem. Naprawdę, szczerze uwielbiam lody, zwłaszcza te kremowe i śmietankowe. Za sorbetami specjalnie nie przepadam, ale od biedy i gorąca oczywiście spałaszuję 😉 Rok temu, kiedy wakacje spędzaliśmy we Włoszech był to nasz podstawowy wybór na obiad i kolację. Myślałam, że nie jest to możliwe, ale ponad 40 stopniowe temperatury dają się we znaki i człowiek nie ma ochoty na inne pokarmy. Lody śmietankowe są troszkę kaloryczne więc postanowiłam wypróbować inny sposób – bananowy! A że banan to mój ulubiony całoroczny owoc nie było innego wyjścia. Dzisiaj, co prawda, upał odpuścił (nareszcie) ale mam przeczucie, że nie na długo. Takie lody z całą pewnością przydadzą się niedługo. Zapraszam na lody z mrożonych owoców!

Lodowa inspiracja

Inspirację w tym przypadku stanowiły…alergiczne dzieci. Wiem, brzmi to całkiem dziwnie, ale taka jest prawda. Mam w swoim otoczeniu dzieci, które mają alergię właściwie na wszystko i nie mogą jeść zwyczajnych lodów oraz sorbetów sklepowych, pełnych konserwantów. Pomysłowość mamy wspomnianych dzieci była natomiast nieograniczona i nie mogłam wyjść z podziwu. Otóż, mama przygotowywała lody mrożąc banany w polewie czekoladowej (polewa to czekolada gorzka, bodajże 80%). Dzieciaki były zachwycone i już nie płakały, że nie mogą jeść lodów. Problem rozwiązany 🙂

Właśnie wtedy pomyślałam sobie, że skoro dzieciom to smakuje, to może da się pójść jeszcze o krok dalej. I takim oto sposobem postanowiłam zrobić lody z mrożonych bananów. Jak się później okazało, nie był to mój super wybitny pomysł, bo w internecie znajdziecie wiele pomysłów na mrożone banany. A tak chciałam być pierwsza 😛

DSC03951

Lody z mrożonych owoców – przygotowanie

Nie przypadkowo to właśnie banan stanowi idealną bazę dla lodów z mrożonych owoców. Banan ma dość mało soku, konsystencją przypomina bardziej ziemniaka. Dzięki temu po zamrożeniu nie zamienia się w bryłę lodu ale nadal pozostaje kremowy. Genialny wymysł, zwłaszcza dla osób, które niekoniecznie uwielbiają sorbety. Do zamrożenia najbardziej będą się nadawały bardzo dojrzałe banany. Będą super słodkie i nie będziecie potrzebowali żadnych słodzików.

Sam banan brzmi dość nudno, ale jak już wspomniałam – będzie to tylko baza. Do bananów możecie dodać właściwie wszystko, na co macie ochotę, np. inne mrożone owocemasło orzechowe, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, kawę czy też ulubiony likier. Ja zostaję przy mrożonych owocach i dodam zamrożone mango (lody o smaku mango to moje ulubione, a dobre bardzo ciężko znaleźć).

Do zrobienia swoich lodów użyłam 3 bananów i połowę mango. Owoce zamroziłam – banany w całości, mango pokroiłam w kostkę. Przygotowanie nie wymaga od Was właściwie żadnego nakładu pracy. Jedyne czego potrzebujecie to owoce i dobry blender, najlepiej z funkcją kruszenia lodu. Owoce wrzucamy do robota i miksujemy (ja banana pokroiłam na mniejsze części). Owoce miksujecie do momentu uzyskania jednolitej masy.

Jedyną wadą (albo zaletą) takich lodów jest to, że musicie je zjeść od razu 😀 Możecie je oczywiście później zamrozić, ale liczcie się z tym, że mogą zmienić konsystencję i zrobić się bardziej „lodowe” i zmrożone. Także polecam przygotowanie ich od razu przed podaniem.

***

Więcej przepisów znajdziecie bez problemu w zakładce Food oraz Get fit and healthy choices. Lubicie lody? Jak Wam się podoba dzisiejszy pomysł na lody z mrożonych owoców? Dajcie nam znać czy spróbujecie! Gorąco Was do tego zachęcamy!

Jeśli ktokolwiek z Was pragnie się z nami skontaktować, zapraszam do zakładki KONTAKT. Pamiętajcie też, że bez trudu znajdziecie nas na portalach społecznościowych – Facebook’u, Instagramie (Kasia, Karolina), Twitter,Bloglovin’Pineterest, Fashionlista i Tumblr.

Kasia

Szalona miłośniczka kolorów i czekolady. Jej gorącą zwolenniczką twierdzenia, że wynalazca słodyczy powinien zostać pośmiertnie odznaczony pokojową nagrodą Nobla. Gdyby mogła jej codzienny strój nie odbiegałby daleko od tęczy. Od lat zajmująca się koszykówką i wszelkimi możliwymi odmianami sportu. Kocha wysiłek na siłowni i rolki. Boryka się z cerą mieszaną i świeceniem się w strefie T. W związku z tym sprawdziła osobiście wszystkie możliwe kosmetyki matujące. Walczy ze skłonnością do wypadania jej kruczoczarnych włosów. Jej figura w odróżnieniu od Karoliny to typowa gruszka. Nie uznaje istnienia brokułów, oliwek, rzodkiewki i marcepanu (czyli wszystkiego co szczęśliwie z jej talerza wyjada Karolina).

Szalona miłośniczka kolorów i czekolady. Jej gorącą zwolenniczką twierdzenia, że wynalazca słodyczy powinien zostać pośmiertnie odznaczony pokojową nagrodą Nobla. Gdyby mogła jej codzienny strój nie odbiegałby daleko od tęczy. Od lat zajmująca się koszykówką i wszelkimi możliwymi odmianami sportu. Kocha wysiłek na siłowni i rolki. Boryka się z cerą mieszaną i świeceniem się w strefie T. W związku z tym sprawdziła osobiście wszystkie możliwe kosmetyki matujące. Walczy ze skłonnością do wypadania jej kruczoczarnych włosów. Jej figura w odróżnieniu od Karoliny to typowa gruszka. Nie uznaje istnienia brokułów, oliwek, rzodkiewki i marcepanu (czyli wszystkiego co szczęśliwie z jej talerza wyjada Karolina).

Koniecznie zajrzyj też tutaj

  • jestem bananowym wyjadaczem, więc dla mnie wypas takie lody 🙂

  • Ale mi narobiłaś apetytu! 🙂

  • Alicjares

    Robię takie lody, są pyyyszne:)

  • Genialny pomysł! Sama jest alergikiem i nie mogę jeść połowy rzeczy. Takie lody to świetna opcja, zwłaszcza, że są mega proste w wykonaniu no i z banana <3

  • Jadłam kupne – naturalne lody mango – to zdecydowanie nie mój smak, choć sam w sobie owoc lubię. Chętnie jednak zrobię inne, bo do tej pory nie udało mi się przygotować swoich lodów zupełnie od zera 🙂

    • Takie lody mają trochę gorzkawy posmak więc nie każdemu smakują. Ja osobiście jestem fanką 🙂 Koniecznie spróbuj z innych owoców – są pyszne!

    • Te z dodatkiem masła orzechowego i kawałków orzechów mogą Ci przypaść do gustu 😉

  • Po Twoim ostatnim przepisie wykorzystałam pomysł i zrobiłam lody na bazie banana z jagodami. Były przepyszne 🙂

  • A gdyby tak zrobić lody bananowe z dodatkiem masła orzechowe? Byłoby przepysznie 🙂 wiem, wiem, takie lody nie będą dobre dla alergików, ale całej reszty osób (w tym dla mnie) idealne! 🙂

  • Bo lody własnoręcznie przygotowane są nie tylko smaczne, ale zdrowe. Poza tym można mieć kontrolę nad wszystkimi składnikami, co w świecie nietolerancji ma ogromne znaczenie 😉

  • Uwielbiam lody domowe i też często je robię. Ostatnio udało mi się osiągnąć cudo z mrożonych truskawek – pychota! 🙂

  • Agnieszka

    Takie lody są pyszne i zdrowe 🙂

  • To w zasadzie sorbet 🙂 Kiedyś miałam fazę na takie lodowe mieszanki z samych owoców, ale szybko stwierdziłam, że jednak wolę w formie dosłownej 😉

  • Genialny pomysł! I te wyśmienicie dobrane owoce.

  • Omnomnom *.* właśnie zajadam lody z mango 🙂 muszę spróbować z Twojego pomysłu i porównać 🙂

  • To takie lody dla leniuszków (jak ja) 🙂 Właściwie jedyne, co trzeba z nimi zrobić, to zblendować i zjeść:)

  • Ja tak robię z mrożonymi truskawkami, malinami, borówkami – lody w sekundę 😀 Propozycja dla leniwych 😀