Czekoladowe fit muffiny


O dziwo rezygnując z cukru wcale nie musimy rezygnować ze słodyczy. Co staramy się Wam regularnie od jakiegoś czasu udowadniać. Dziś przedstawię przepis na ultraproste, błyskawiczne do wykonania i co najważniejsze pyszne fit muffiny. Zapraszamy na przepis idealny dla tych wszystkich z Was, którzy są łasuchami ale chcą uważać na kalorie. Przedstawiamy czekoladowe fit muffiny!

Czekoladowe fit muffiny – składniki:

Do przygotowania czekoladowych fit muffin potrzebujemy (na 10 sztuk):

  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. płatków jaglanych
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 łyż. proszku do pieczenia bio
  • 1 1/2 jogurtu naturalnego (może też być kefir lub maślanka)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szkl. kakao (możecie wymienić na karob)
  • 2 łyż. cynamonu
  • papilotki

Jeżeli macie ochotę do babeczek możecie dodać ulubione bakalie – np. suszoną  żurawinę lub orzechy. Muffinki wyrosną wówczas mniejsze. Równie dobrze sprawdzą się maliny, borówki itd.

Czekoladowe fit muffiny – przygotowanie:

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia bio do miski. Dodajemy następnie suche składniki – cynamon, kakao, ksylitol, płatki owsiane i płatki jaglane. Wszystko dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki – jajka i jogurt naturalny.  Wymieszane mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremek (można je wcześniej natłuścić olejem kokosowym).

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Całość pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Chociaż pokusa będzie spora (babeczki genialnie pachną!) dajemy im szansę ostygnąć i dopiero wówczas wyciągamy z foremek. Smacznego!

***

Więcej przepisów znajdziecie w zakładce Food i Get fit and healthy choices. Jak Wam się podoba dzisiejszy deser? Lubicie fit muffiny? Może sami robicie swoją wersję? Koniecznie się nią podzielcie!  Jeżeli jeszcze nie próbowaliście gorąco Was do tego zachęcam 🙂 

Jeśli ktokolwiek z Was pragnie się z nami skontaktować, zapraszam do zakładki KONTAKT. Pamiętajcie też, że bez trudu znajdziecie nas na portalach społecznościowych – Facebook’u, Instagramie (konto I, konto II), TwitterBloglovin’, Pineterest, Fashionlista i Tumblr.

 images via: pexels.com (1, 2)

Karolina

Założycielka bloga zielonakaruzela.pl słynna ze słomianego zapału i odkładania wszystkiego na ostatnią chwilę. Miłośniczka klasyki i nieśmiertelnego duetu bieli z czernią. Miłośniczka podróży i kotów (idealne zadatki na starą pannę). Chorobliwa pedantka, nerwus i „człowiek lista”. Uwielbia jazdę na rowerze, czasami udaje, że biega a ostatnio odkrywa możliwości trx. Właścicielka suchej, atopowej skóry i burzy blond włosów. Jej figura to jabłko a jej odwieczną piętą achillesową jest brzuch, z którym walczy od lat. Jest w stanie zjeść żuka ale twardo twierdzi, że fasola nie nadaje się do jedzenia. Jest samozwańczą mistrzynią pakowania walizki.

Założycielka bloga zielonakaruzela.pl słynna ze słomianego zapału i odkładania wszystkiego na ostatnią chwilę. Miłośniczka klasyki i nieśmiertelnego duetu bieli z czernią. Miłośniczka podróży i kotów (idealne zadatki na starą pannę). Chorobliwa pedantka, nerwus i „człowiek lista”. Uwielbia jazdę na rowerze, czasami udaje, że biega a ostatnio odkrywa możliwości trx. Właścicielka suchej, atopowej skóry i burzy blond włosów. Jej figura to jabłko a jej odwieczną piętą achillesową jest brzuch, z którym walczy od lat. Jest w stanie zjeść żuka ale twardo twierdzi, że fasola nie nadaje się do jedzenia. Jest samozwańczą mistrzynią pakowania walizki.

Koniecznie zajrzyj też tutaj

  • Rebellious Anne

    jakiego mi smaka narobiłaś! mniam! 🙂

  • Barbara Wójcik

    Świetny, nieskomplikowany przepis. Zastanawiam się czy mogę pokmbinować z mąką bo mam kokos/gryczaną/pełnoziarnistą i z ciecierzycy, a orkiszowej akurat brak 😛 Fajna opcja dla dziecka na drugie śniadanie do szkoły.

    • Co do mąki – jak najbardziej. Ja zwykle niespecjalnie się zastanawiam nad tym która dodaje (pewnie błędnie, ale na razie nie było dramatu). Uważaj tylko na kokosową , bo mam wrażenie, ze ma tendencję do tworzenia hmm „suchego” ciasta 🙂

      • Barbara Wójcik

        tak kokosowa mam wrażenia bardziej nadaje się jako dodatek niż wykorzystanie jej jako mąka 😛 dziś robiłam jajeczne, ale jak będę jechać do mojego 3 letniego chrześniaka to takie zrobię czekoladowe <3

    • Pełnoziarnista spokojnie da radę 🙂

  • Uwielbiam muffiny i proste przepisy 🙂 Tutaj mam wszystko w jednym 🙂 Super

  • uwielbiam takie fit przepisy na słodkości. dziękuję <3

  • Kocham muffiny, zreszta sama nie dalej jak dwa dni temu robiłam 🙂 Twój przepis zupełnie różny od mojego, ale w smaku pewnie także pyszne.

  • Słodyczy nie jem od 6 lat, ale na takie smakowitości chyba będę sobie mogła pozwolić:) Muszę spróbować!

  • A ja słodycze jem, choć zrobione w mojej kuchni, więc chętnie wypróbuję nowy przepis 🙂

  • Ja lubię wszystkie i te fit i te nie fit też ;), a najbardziej to takie wytrawne :). Muszę koniecznie spróbować twojego przepisu, bo do tej pory nie odważyłam się jeszcze sama robić muffiny 🙂 Trzeba w końcu spróbować 🙂

  • Ale apetycznie wyglądają! Muszę wypróbować, bo mam słabość do czekoladowych słodkości. Tych sklepowych nie dotykam, ale czasem najdzie ochota i dobrze mieć takiego zdrowego muffinka pod ręką 🙂 Dzięki za ten przepis!

  • Zauważyłam, że tego typu wypieki, bardzo dobrze smakują z mąką orkiszową. Zapiszę sobie do wypróbowania. 🙂

    • Ja ostatnio bardzo często wykorzystuje mąkę orkiszową do takich wypieków 🙂 Sprawdza sie idealnie 😉

      • Zrobiłam, wyszło super. 🙂 Tylko dodałam jeszcze trochę oleju i mleka, bo ciasto wyszło odrobinę za gęste (może miałam za małe jajka, albo mało jogurtu). Robiłam w wersji z orzechami laskowymi, następnym razem dodam jeszcze rodzynki. Piekłam 30 min. i wyszła fajna, chrupiąca skórka. Dziękuję za bardzo dobry przepis! ^^

        • Super! Bardzo mnie to cieszy 🙂 sama zwykle też modyfikuje przepisy 😀

    • Mąka orkiszowa nie powoduje żadnych problemów – za to ją lubię 🙂

  • Wyglądają przepysznie. Uwielbiam takie przepisy 🙂

  • www.lovhealthylife.pl

    Wyglądają pysznie, ale moje serce i tak jest oddane szarlotce i sernikowi :)))

  • fajny przepis Karola! a znasz może jakiś ciekawy na pączki? w końcu tłusty czwartek niedługo! 😀

    • Sama od jakiegoś czasu eksperymentuje w tym zakresie ale przyznam, że na razie brak zadowalających rezultatów :/ Jak tylko uda nam sie opanować jakiś idealny przepis w tym zakresie na bank sie podzielimy 🙂

    • Pączków jeszcze nie umiemy, ale wysyłamy dużo przytulasów 🙂

  • Karolina Gawinek

    …A płatków nie należy rozdrobnić w blenderze? 🙂

    • Można, ale ja szczerze mówiąc tego nie robię 🙂

      • Karolina Gawinek

        Ja potraktowałam płatki blenderem 😉
        Dodłam też sporo żurawiny i trochę gorzkiej czekolady. Babeczki stały się zamiennikiem pączków dla dziecka, ktore w Tłusty Czwartek nie mogło jeść glutenu …i dobrze sie sprawdziły! Brawo Wy 🙂 🙂 😉

  • Wyglądają smakowicie. Ksylitol w składzie mnie tyko nie przekonuje:)

    • Oczywiście ksylitol możesz zastąpić każdym innym „słodzidłem” – miodem, stewią itd. U mnie najlepiej sprawdza się jednak ksylitol 🙂

    • Czy coś jest nie tak z ksylitolem czy po prostu nie używasz? Jestem ciekawa 🙂

  • podwojnaporcja.pl

    Idealne ! Uwielbiam takie muffinki 🙂 Do tego na mące orkiszowej i z ksylitolem , rewelacja !

  • Beata Szymańska

    Fajna ta Zielona Karuzela 🙂 na pewno się tu rozejrzę, a przepis na muffinki już oznaczyłam serduszkiem

  • ro.anka

    Mam wrażenie, że jest zbyt dużo suchych składników 🙁 pachną faktycznie cudownie, ale wyszły zbite, trzymałam przez 40minut, a smakują jak… ‚surowa’ mąka.

    • Muszę przyznać, że mnie zaskoczyłaś bo robiłam je wielokrotnie i nigdy nie miałam takiego problemu :/ Może zwiększ ilośc jogurtu lub dodaj odrobinę mleka?