Ciasto owsiane, czyli kolejny pomysł na zdrowszy deser


Robi się coraz cieplej, dni są coraz dłuższe więc nasuwa się tylko jedno stwierdzenie – lato zbliża się wielkimi krokami 😀 Jestem wielką fanką owoców i z utęsknieniem czekam na świeżutkie truskawki z ogródka mojej babci. Mam jeszcze sporo zamrożonych z ubiegłego sezonu i zaczęłam się zastanawiać jak mogę je spożytkować. Od jakiegoś czasu poszukuję nowych słodkich smaków (moja dieta jest dość urozmaicona, gdyż szybko się nudzę). Ćwiczę dużo i pracuję dużo i nie ukrywam, że bardzo często chce mi się czegoś słodkiego. Nie chcę jednak wtłaczać w siebie słodyczy więc staram się robić własne łakocie. I tu pojawił się pomysł na ciasto owocowe! Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na super szybkie ciasto owsiane z owocami. Zapraszamy!

Do przygotowania ciasta będą nam potrzebne:

  1. 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  2. 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
  3. 1/2 szklanki wody
  4. 1/2 szklanki soku jabłkowego
  5. 150 g malin
  6. 200 g truskawek
  7. 4 łyżki miodu
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 1 łyżeczka cynamonu

Do garnka wrzucamy owoce z 2 łyżkami miodu. Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej ale jeszcze płynnej masy. Polecam to zrobić przed przygotowaniem ciasta – zajmie to trochę czasu, zwłaszcza jeśli użyjecie mrożonych owoców, a ciasto owsiane bardzo szybo gęstnieje 🙂

Łączymy płatki owsiane i mąkę z płatków owsianych z wodą, sokiem jabłkowym, miodem (pozostałe 2 łyżki), proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 części.

Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wykładamy jedną część masy z płatków owsianych. Na to wykładamy masę owocową, którą to przykrywamy pozostałą częścią masy z płatków owsianych. Ja na wierzch wyłożyłam jeszcze odrobinę musu owocowego 😉

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (w piekarniku gazowym). W piekarniku elektrycznym zapewne wystarczy 30-40 minut.

Finalny wygląd ciasta nie powala jednak jest przepyszne i przypomina mi smakiem pierogi z truskawkami, które uwielbiam najbardziej na świecie 🙂 Ciasto jest idealne na przekąskę czy na drugie śniadanie. Na dodatek jest wyjątkowo sycące. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie bez problemu w zakładce Food oraz Get fit and healthy choices. Mamy nadzieję, że Wam się podoba tym bardziej że będzie ich więcej 🙂 Przepisy są banalne i pewnie wielu z Was znane ale to o nie najczęściej dostajemy pytania na naszym koncie na instagramie.

Dajcie nam znać czy spróbujecie! Gorąco Was do tego zachęcamy! Jesteśmy też ciekawe czy sami posiadacie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta owocowe? Jeżeli tak koniecznie się z nami nimi podzielcie! Być może zainspirujecie przy następnym pichceniu 🙂

Zawsze jest też nam super miło gdy dzielicie się z nami swoim gotowaniem według naszych przepisów! Koniecznie oznaczajcie je na Instagramie hashtagiem zielonakaruzela (#zielonakaruzela). Będzie nam łatwiej Was znaleźć!

Jeśli ktokolwiek z Was pragnie się z nami skontaktować, zapraszam do zakładki KONTAKT. Pamiętajcie też, że bez trudu znajdziecie nas na portalach społecznościowych –  Facebook’u, Instagramie (konto Karoliny, konto moje, Twitter, Bloglovin’, Pineterest, Fashionlista i Tumblr.

Kasia

Szalona miłośniczka kolorów i czekolady. Jej gorącą zwolenniczką twierdzenia, że wynalazca słodyczy powinien zostać pośmiertnie odznaczony pokojową nagrodą Nobla. Gdyby mogła jej codzienny strój nie odbiegałby daleko od tęczy. Od lat zajmująca się koszykówką i wszelkimi możliwymi odmianami sportu. Kocha wysiłek na siłowni i rolki. Boryka się z cerą mieszaną i świeceniem się w strefie T. W związku z tym sprawdziła osobiście wszystkie możliwe kosmetyki matujące. Walczy ze skłonnością do wypadania jej kruczoczarnych włosów. Jej figura w odróżnieniu od Karoliny to typowa gruszka. Nie uznaje istnienia brokułów, oliwek, rzodkiewki i marcepanu (czyli wszystkiego co szczęśliwie z jej talerza wyjada Karolina).

Szalona miłośniczka kolorów i czekolady. Jej gorącą zwolenniczką twierdzenia, że wynalazca słodyczy powinien zostać pośmiertnie odznaczony pokojową nagrodą Nobla. Gdyby mogła jej codzienny strój nie odbiegałby daleko od tęczy. Od lat zajmująca się koszykówką i wszelkimi możliwymi odmianami sportu. Kocha wysiłek na siłowni i rolki. Boryka się z cerą mieszaną i świeceniem się w strefie T. W związku z tym sprawdziła osobiście wszystkie możliwe kosmetyki matujące. Walczy ze skłonnością do wypadania jej kruczoczarnych włosów. Jej figura w odróżnieniu od Karoliny to typowa gruszka. Nie uznaje istnienia brokułów, oliwek, rzodkiewki i marcepanu (czyli wszystkiego co szczęśliwie z jej talerza wyjada Karolina).

Koniecznie zajrzyj też tutaj

  • kydza

    Wow ale świetny przepis! Uwielbiam truskawki w każdej postaci. To mój owoc!!! Urodziłam się w czerwcu, a truskawki to owoc tego miesiąca. Dżemy, ciasta z truskawkami, koktajle truskawkowe, mmmm sama słodycz. Rozmarzyłam się. Czekam z utęsknieniem na nasze „korycińskie” najlepsze w regionie. Przepis z pewnością wypróbuję przy najbliższej okazji. Uuu powiało latem :P. Pozdrawiam

    • Najśmieszniejsze, że jako dziecko nie jadłam truskawek 😉 ale teraz nadrabiam bo tak samo uwielbiam! Przepis oczywiście polecam 🙂 pozdrawiamy!

    • Ciasto wychodzi przepyszne 🙂

  • Wygląda super:))) robienie domowych słodyczy jest o 100% zdrowsze od tych wszystkich ciast i ciasteczek kupionych w sklepie, więc z pewnością się zainspiruję!

    http://www.odkrywajacameryke.pl

    • Wygląda super i smakuje super 😉 uwielbiam sama piec i gotować i dzięki temu wiem co jem 😀

    • To prawda, wiemy przynajmniej, ze wykorzystujemy najlepsze składniki 🙂

  • sylwek

    Fajny i prosty przepis 😉
    Takie najbardziej lubię 😉

    • My też takie przepisy lubimy – względnie mało pracy i dużo pysznego jedzenia 😉

    • Dziękujemy serdecznie 🙂

  • Magduśka

    Wygląda obłędnie!!!

    • Dziękuję 😀 polecam wypróbować!

    • A do tego jest pyszne 🙂

  • Elwira Sośnicka

    Dzisiaj planuje je zrobić. Mam tylko pytanie czy ciasto jest z tych „suchych” czy też jest dość hmm…. mokre? 😛 Jeśli rozumiecie o co mi chodzi 😛

    • Zdecydowanie „mokre”, ciasto mimo dużej ilości suchych składników jest przyjemnie wilgotne i nie kruszy się w żadne sposób 🙂

    • Ja miałam wątpliwości, czy po upieczeniu ciasto nie będzie się rozpadać. Owoce jednak „robią robotę” i idealnie sklejają ciasto 🙂 jak najbardziej „mokre” 😉

  • Kornelia M.

    Jutro je robię!!!!!

    • Czekam na wrażenia 😀 i tylko dodam, że spokojnie można użyć większej ilości owoców bo i tak się wtapiają w ciasto 😉 smacznego!

    • Koniecznie daj znać jak wyszło 🙂

      • Kornelia M.

        Wyszło pycha i dodałam więcej owoców i było superrrr!!!!

        • Super! Bardzo nas to cieszy i polecamy się na przyszłość 🙂

        • Świetnie 😀

  • Elizka

    Przygotuje je mamie!!!

    • Koniecznie daj znać jak wyszło 🙂

    • Świetny pomysł 😀

  • Ewelina

    PYCHA!!!!!!! <3

  • fionka

    Brzmi i wyglada super. Spróbuje!!!!

    • Serdecznie je polecamy – wychodzi przepyszne 🙂