Carpaccio z buraków, z fetą i rukolą


Jeżeli nie macie pomysłu na lekki lunch lub kolację polecam carpaccio z buraków. To jednocześnie idealny pomysł na imprezowe danie. Proste, wyjątkowo szybkie w przygotowaniu a przy tym smaczne. Poradzi sobie z nim nawet całkowity kulinarny laik. Jeżeli jesteście zainteresowani, zapraszam do czytania dalej!

Składniki na carpaccio z buraków

  • 2 ugotowane/upieczone buraki
  • kostka sera feta (oryginalny ser feta jest wyprodukowany z mleka koziego i owczego) lub ulubiony ser kozi
  • rukola/ młody szpinak
  • ulubione orzechy(polecam zwłaszcza orzechy włoskie lub migdały, może być również uprażony słonecznik)

Sos winegret:

  • 4-5 łyż. oliwy z oliwek
  • 1- 2 łyż. miodu
  • 1 łyż. musztardy
  • 1 łyż soku z cytryny
  • 1- 2 łyż. octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

 Carpaccio z buraków – jak przygotować

Buraki gotujemy (w lekko osolonej wodzie, przez ok. 1 -2 aż do miękkości – trzeba to kontrolować). lub pieczemy (zawinięte w folii przez ok. 1-2 godziny w 180 stopniach). Ugotowane lub upieczone buraki obieramy (jeżeli zalejemy je zimną woda skórka sama zejdzie) a następnie kroimy w cienkie plasterki.

Na talerzu układamy garść umytej rukoli lub szpinaku, następnie układamy plastry buraka i całość  posypujemy pokruszonym serem feta (lub cienkimi plasterkami sera koziego). Na wierzchu układamy orzechy laskowe lub migdały.

Składniki sosu dokładnie łączymy. Polecam wykorzystać do tego mały słoiczek – wszystkie składniki wlewamy, zakręcamy nakrętkę i mieszamy całość. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Polecam do tego grzanki np. z bagietki.

SMACZNEGO!

***

Więcej przepisów znajdziecie w zakładce nasze przepisy. Jak Wam się podoba dzisiejsza sałatka? Lubicie takie połączenia smaków? Dodajecie owoce do sałatek? Jeżeli jeszcze nie próbowaliście gorąco Was do tego zachęcam 🙂

Oczywiście jeżeli ją przygotujecie koniecznie podzielcie sie nia znami na facebooku lub instagramie oznaczając zdjęcie hashtagami #zielonakaruzela #zielonakaruzelawkuchni #przepisZK 🙂 

Jeśli ktokolwiek z Was pragnie się z nami skontaktować, zapraszam do zakładki KONTAKT. Pamiętajcie też, że bez trudu znajdziecie nas na portalach społecznościowych:  Facebook’uInstagramie (KasiaKarolina), TwitterBloglovin’PineterestFashionlista i Tumblr.

image via pexels.com (icon, second photo, third photo)

Karolina

Założycielka bloga zielonakaruzela.pl słynna ze słomianego zapału i odkładania wszystkiego na ostatnią chwilę. Miłośniczka klasyki i nieśmiertelnego duetu bieli z czernią. Miłośniczka podróży i kotów (idealne zadatki na starą pannę). Chorobliwa pedantka, nerwus i „człowiek lista”. Uwielbia jazdę na rowerze, czasami udaje, że biega a ostatnio odkrywa możliwości trx. Właścicielka suchej, atopowej skóry i burzy blond włosów. Jej figura to jabłko a jej odwieczną piętą achillesową jest brzuch, z którym walczy od lat. Jest w stanie zjeść żuka ale twardo twierdzi, że fasola nie nadaje się do jedzenia. Jest samozwańczą mistrzynią pakowania walizki.

Założycielka bloga zielonakaruzela.pl słynna ze słomianego zapału i odkładania wszystkiego na ostatnią chwilę. Miłośniczka klasyki i nieśmiertelnego duetu bieli z czernią. Miłośniczka podróży i kotów (idealne zadatki na starą pannę). Chorobliwa pedantka, nerwus i „człowiek lista”. Uwielbia jazdę na rowerze, czasami udaje, że biega a ostatnio odkrywa możliwości trx. Właścicielka suchej, atopowej skóry i burzy blond włosów. Jej figura to jabłko a jej odwieczną piętą achillesową jest brzuch, z którym walczy od lat. Jest w stanie zjeść żuka ale twardo twierdzi, że fasola nie nadaje się do jedzenia. Jest samozwańczą mistrzynią pakowania walizki.

Koniecznie zajrzyj też tutaj